Image

Kiinanruusu

Aloha ` oe i ka nani! Kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinesis) alkuperä on kotoisin Aasiasta. Hibiscus-sukuun kuuluu yli 200 lajia, joita tavataan ympäri maailmaa subtrooppisissa ja trooppisissa maissa.

Malesia, Havaiji ja Etelä-Korea ovat ottaneet Hibiscuksen jopa kansalliskukakseen. Joitain lajeja Hibiscuksista käytetään myös teenä, saippuana ja hiustenhoitotuotteena. Bengalin alueella Intiassa sitä käytetään jumalatar Devan palvonnassa.

Tutustu valikoimaamme

Bunga Raya - juhlallinen kukka

Malesiassa kiinanruusua kutsutaan nimellä on "Bunga Raya" joka tarkoittaa juhlallista kukkaa; tämä nimi ei ole osunut kiinanruusulle turhaan, sillä sen tuntee parhaiten suurista,värikkäistä kukistaan.

Kiinanruusun suurten terälehtien keskeltä nousevat korkeuksiin heteet, joihin pölyttäjät hakeutuvat. Kukka kestää avoimena 2-3 päivää, jonka jälkeen se kannattaa poistaa hankoineen. Hyvällä hoidolla kiinanruusu avaa uusia kukkia keväästä syksyyn.

Suomeen kiinanruusu rantautui huonekasviksi 1800-luvun alussa ja on pitänyt paikkansa kotipuutarhureiden sydämissä siitä saakka, vaikka sen olomuoto onkin ajan saatossa hyvin vahvasti muuttunutkin.

Meillä Martin Tarhalla kiinanruusu on ollut viljelyssä joka vuosi jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Sen viljeleminen on vuosien saatossa ollut erittäin antoisaa ja aina yhtä mielenkiintoista, sillä kiinanruusun värien ja lajikkeiden kirjolle ei löydy toista vertaista.

Aloha ` oe i ka nani!

– Rakastan kauneuttasi –

Image

Kiinanruusun hoito-ohjeita

Kotioloissa kiinanruusu kannattaa sijoittaa mahdollisimman valoisaan paikkaan, jossa olisi tasainen lämpötila. Se pitää varsinkin kukkiessaan korkeammista lämpötiloista, eikä pidä siirtelystä. Jos talvehditat kiinanruusua, niin sijoita se noin 12-15 asteen lämpötilaan talveksi, ja kastele talven aikana niukasti.

Kukkiva kiinanruusu tarvitsee runsaan valon ja lämmön lisäksi myös tasaisesti ravinteita ja vettä, eikä se pidä voimakkaasta kuivumisesta. Liika kuivuminen voi saada Kiinanruusun pudottaamaan nuppunsa. Kastele kiinanruusua aamuisin lannoitetulla vedellä ruukun alle sijoitetusta astiasta.

Kesäisin kiinanruusua voit myös silloin tällöin suihkutella, varsinkin jos huoneilma on kuiva. Kesäisin, keskiulkolämpötilan noustessa yli 12 asteen, voit viedä kiinanruusun myös ulos, mahdollisimman lämpimään ja valoisaan paikkaan. Kuihtuneet kukat on hyvä poistaa kasvista, sillä se edesauttaa uusien syntymistä.

Image

Martin Tarhan kiinanruusut

Meidän viljelemämme kiinanruusut ovat Graff Kristensen A/S jalostamia, jonka kanssa olemme tehneet yhteistyötä miltei yrityksemme ensiaskeleista saakka. Heidän tuotemerkkinsä, "Hibisqs"-kiinanruusu, on tunnettu ympäri maailmaa, ja heidät on palkittu monesti uusista innovaatioistaan ja jalosteistaan. Hibisqs-kumppaneita heillä on pääsääntöisesti vain yksi maata kohden, joilla on oikeus lajikkeita viljellä. Suomessa tuo kunnia on suotu meille.

Viljelemme pääasiassa "Hibisqs Adonicus"-ryhmää josta löydät hurmaavat ja runsaasti kukkivat kiinanruusut valkoisen-oranssin-keltaisen vaaleanpunaisen ja punaisen sävyissä. Tuotamme eräkohtaisesti myös kerrottuja lajikkeita.

Puutarhaltamme valmistuu noin 30 000 kiinanruusua helmi-toukokuun ja heinä-syyskuun välisenä aikana. Näinä ajankohtina voit kysyä kiinanruusuja paikalliselta kukkakauppiaaltasi ja löydät ne tietysti myös myymälästämme!