Image

Syyskukat

Syksyn tullessa illat pimenevät ja aamut muuttuvat rapsakoiksi. Villasukat vetäistään jalkaan ja kaupassa ostoskoriin sujahtaa kynttilöitä, uusi torkkupeitto ja kenties valosarja terassia valaisemaan.

Puutarhassa on paljon syystöitä, loput sadot kerätään, syyslannoitetta on annettu pensaille ja perennoille ja kaikkensa antaneet kesäkukat siirretään kompostiin.

Puutarhan syksyn ei kuitenkaan tarvitse päättyä viileneviin päiviin, sillä kukkakaupasta löytyy lukuisia erilaisia syksyn piristäjiä kukkia rakastavalle: Hehkuvia syklaameja, raikkaita krysanteemeja, hempeitä astereita, luotettavia kanervia ja pirteitä callunoita. Ja huikea valikoima erilaisia viherkasveja, jotka eivät kylmyyttä hätkähdä!

Image

Löydä syksyn väriloisto Martin Tarhalta

Martin Tarhalta löydät erilaisia ulkoistutuksia syksyiselle pihalle ja parvekkeelle, ja paljon ideoita omiin istutuksiisi. Kaiken kruunaavat tietysti upeat kynttilät ja lyhdyt, joilla luot tunnelmaa syysistutusten keskelle.

Muistathan, että syyskukkien kausi on upean hehkuva, mutta lyhyt, sillä tuotteita on saatavilla vain elo-lokakuun ajan. Oikea aika ostoksille on siis juuri nyt.

Tervetuloa tutustumaan syksyiseen valikoimaamme!

Tutustu valikoimaamme täällä
Image

Syklaami, syksyn hehkuva kuningatar

Meillä tarhalla syksyn loistavin kaunotar on ehdottomasti syklaami. Martin Tarhalta lähtee maailmalle joka vuosi 40 000 upeissa sävyissä kukkivaa syklaamia.

On perinteistä syklaaminpunaista, hempeää vaaleanpunaista, hehkuvaa karmiininpunaista, eleganttia valkoista... Lisäksi syklaamista löytyy herkullisia ripsureunaisia eli fringed -lajikkeita useissa väreissä. Kirjaimellisesti jokaiselle jotakin!

Syklaami viihtyy sisällä, mutta siitä saa myös upeita ulkoistutuksia, sillä syklaami kestää pienellä hoidolla ulkona pakkasiin saakka. Valitse syklaamille mieluiten suojaisa paikka terassilla tai parvekkeella, sillä syksyinen sade saattaa hakata syklaamin kukkavanat nopeasti matalaksi.

Muista kastella syklaamia tasaisesti, ja aina mieluiten altakasteluna, sillä syklaamin lehdistö ei viihdy kosteassa. Kun syklaamin kukka on kukkinut, poista kukkavana napakasti vetäisemällä, jotta koko kukkavarsi irtoaa. Näin syklaami jaksaa nostaa uusia nuppuja ihailtavaksi.

Image

Tuunaa kesäistutukset syyskuntoon!

Monet kesäkukat eivät viilenevästä säästä hätkähdä, ja ne saattavat olla loistokunnossa syyskuun viileistä säistä huolimatta. Esimerkiksi siniviuhko, muratti tai pelargoniat kestävät helposti pakkasiin saakka näyttävänä. Toiset kesäkukat taas nuutuvat nopeasti syksyn saapuessa.

Kesäistutuksille voikin tehdä syksyn tullessa nopean faceliftin poistamalla kuolleet kasvit ja istuttamalla niiden tilalle esimerkiksi krysanteemeja, kanervia, syklaameja, pensastädykkeitä tai vaikkapa näyttäviä heinäkasveja. Vaihtoehtoja on lukuisia!

Tarhalta löydät myös valmiita ruukkuistutuksia ja paljon ideoita omiin asetelmiin, istutuksiin ja ruukkuihin. Voit suunnitella pihan ja puutarhan syystunnelmaa ja kehitellä istutuksia myös erilaisten lyhtyjen ja koristekurpitsojen kaveriksi tai vaikkapa rapujuhlien teemaan sopivaksi.

Image

Muistamisen ja kynttilöiden aikaa

Syksyllä on myös aika laittaa läheisten haudat syyskuntoon. Callunat, kanervat ja krysanteemit ovat perinteisiä kasveja, mutta vaihtoehtoja on lukuisia muitakin.

Erilaiset havut ja heinät sopivat myös hautaistutuksiin, samoin kuin mehitähdet ja muratit. Kokeile myös hempeää syysasteria tai modernia skimmiaa.

Pyhäinmiestenpäivänä kauniiden istutusten keskelle on ihana viedä kynttilöitä.

Tutustu syyskukkien valikoimaamme täällä