Image

Poppamies chilit ovat täällä!

Tervetuloa chilien iloiseen maailmaan. Tähän tietopakettiin olemme keränneet olennaisimmat tiedot chilien lajikkeista ja kasvatusohjeista, joilla on helppo päästä chilien viljelyn maailmaan mukaan.

Paljon syventävää tietoa chileistä, niiden viljelystä ja valmistuksesta löytyy osoitteesta chiliyhdistys.fi

Tiedoksi Poppamies Chilitaimista:
Tämän vuoden lajikelista on loppuunmyyty.

Image

Tulinen tietopaketti chileistä

Image

Jatkokasvatus

Kun säät sallivat, voi isompaan ruukkuun muuttaneen chilin siirtää ulkoilmaan. Paras paikka chilille on lasitettu parveke tai kasvihuone. Mikäli näitä ei ole käytettävissä, aurinkoinen talonseinä on myös hyvä vaihtoehto.

Chilin voi myös kasvattaa sisällä, mutta silloin suosittelemme käyttämään hieman pienempää ruukkukokoa, jottei chili valtaisi koko huoneistoa. Chiliä kannattaa sisätiloissa silloin tällöin myös suihkutella, sillä sisäilma on huomattavasti ulkoilmaa kuivempaa. Muista antaa taimellesi sisätiloissa mahdollisimman valoisa kasvupaikka. Chiliä voit halutessasi myös latvoa.

Chilien kasvaessa ja alkaessa tuottaa satoa, kannattaa niiden pystyssä pysyminen varmistaa tukemalla niitä kepeillä tai langoilla. Kannattaa myös muistaa, että tietyt lajikkeet voivat tuottaa kerralla huiman määrän satoa, joiden paino lankeaa oksille.

Ötökät

Chilit voivat houkuttaa puoleensa myös ei-toivottuja ötököitä, joista yleisimmät ovat ripsiäiset, kirvat ja punkit. Ensiavuksi näihin voi kesäisin chilejä ulkona ottaa suihkun alle, jonka voi toimenpiteenä toistaa tarvittaessa. Paikallisesta kukkakaupasta tai puutarhamyymälästä saat myös apua tuholaisten torjuntaan.

Poppamies Chilitaimet ovat kemikaalivapaasti viljeltyjä ja niillä on käytetty biologista torjuntaa, joten voit siis huoletta levittää halutessasi taimille hyötyeliöitä. Tuholaisten torjunnasta löytyy myös runsaasti artikkeleita chilifoorumi.fi kautta.

Image

Sadonkorjuu

Chilien sadon tuotto osuu lajikkeesta ja olosuhteista riippuen hieman eri ajankohtiin. Kun kukkiin alkaa muodostua chilien alkuja, kannattaa varmistaa, että taimet saavat riittävästi vettä ja ravinteita.

Chilit vaihtavat värinsä yleensä vaalean vihreästä punaisen tai keltaisen eri sävyihin kypsyessään ja syvimmän värin vallitessa ovat myös makeimmillaan. Useita lajikkeita voi käyttää myös raakana, jolloin maku ja tulisuus on miedompi.

Mikäli kypsä chili alkaa jo pehmetä kypsyttyään, kannattaa se poimia kasvista, vaikkei sitä juuri sillä hetkellä söisikään, sillä se edesauttaa uusien syntymistä. Talteen kerätyt chilit kannattaa säilöä viileässä.

Image

Käyttö

Kypsien chilien käytössä vain taivas on rajana. Chilejä syödään sellaisenaan, salaateissa, liha-, kala-, kana- ja kasvisruokien mausteena. Makumieltymysten mukaan soveltuvat kaikkeen piparkakuista kaurapuuroon, pataruuista jälkiruokiin.

Kannattaa muistaa chilejä kypsentäessä, että pitkään kuumennettu chili alkaa luovuttaa tulisuuttaan ruuasta erkanevaan höyryyn. Käsiteltäessä varsinkin tulisimpia chilejä kannattaa harjoittaa varovaisuutta silmien ja käsien suhteen ja käyttää esimerkiksi kertakäyttökäsineitä, jotka estävät poltteen tuntua käsissä.

Chilien poltteen aiheuttaa siemenkiinnikkeissä oleva kapsaisiini, joten tulisuutta voi miedontaa jättämällä ruuasta siemenkodan osat pois.

Image
Poppamies Chilitaimi lajikkeemme

Capsicum chinese, Capsicum baccatum, Capsicum pubenscens ja Capsicum annum

Poppamies Chilitaimia on saatavilla neljää eri lajia. Tässä käymme läpi pääpiirteittäin lajien erot ja ominaisuudet, sekä tarkemmat saatavilla olevat lajikkeet.

Poppamies Chilit lajikelista 2023

Capsicum chinense 🌶️🌶️🌶️:
Macaba Red
Naga Morich
Harold St. Barts
Caribbean Red
Choco Fatalii
Moruga Yellow
Sunrise Scorpio
Carolina Reaper


Capsicum baccatum
 🌶️🌶️🌶️:
Aji Cristal
Aji Fantasy
Aji Norteno
Star Fish
Sugar Rush Cream
Lemon Drop


Capsicum pubenscens
 🌶️🌶️🌶️:
Giant Yellow
Montufar
Costa Rica Yellow


Capsicum annuum
 🌶️🌶️🌶️:
Poblano Grande
Bolivian Rainbow
Santa Fe
Jalapeno Dieghito

Poltteleeko kysymykset?

Chilien harrastajat ovat eloisa ja mukava yhteisö, joka tarjoaa apua mielellään sitä tarvitseville ”chilipäille”!

Tervetuloa tutustumaan:
chiliyhdistys »
chilifoorumi »