Poppamies chilit ovat täällä!

Tervetuloa chilien iloiseen maailmaan. Tähän tietopakettiin olemme keränneet olennaisimmat tiedot chilien lajikkeista ja kasvatusohjeista, joilla on helppo päästä chilien viljelyn maailmaan mukaan.

Paljon syventävää tietoa chileistä, niiden viljelystä ja valmistuksesta löytyy osoitteesta chiliyhdistys.fi


Tutustu lajikkeisiin
Image
 

Tulinen tietopaketti chileistä

Lämpötila

Sijoita chilisi mahdollisimman valoisaan paikkaan, luonnonvalon äärelle tai lamppujen läheisyyteen. Alkukeväästä chilejä voi lämpiminä päivinä ”ulkoiluttaa” ja näin totuttaa chiliä pikkuhiljaa ulkoilman tarjoamaan ilmankosteuteen, valoon ja lämpötiloihin. Chilin kasvu on aktiivisinta kun päivän pituus on pitkä eli yli 12 tuntia.

Valo

Chilit pitävät lajista riippuen melko lämpimistä oloista, pakkasta mikään chileistä ei kestä. Mitä suuremmaksi chilisi kasvaa, sen paremmin se kestää myös lämpötilojen vaihteluja. Esimerkiksi viileisiin öihin kannattaa chiliä kuitenkin hieman ensin ulkoiluttamalla totuttaa, ennen kuin sen siirtää kesäksi ulos.

Ruukku

Poppamies chilitaimet ovat nyt kasvamassa noin puolen litran ruukuissa. Voit pitää chiliäsi ruukussa jonkin aikaa, mutta sen kasvaessa tarvitsee se myös lisää juuritilaa. Suurempi ruukku tai kasvatussäkki edistää myös chilin kasvua ja satoisuutta.

Lopullinen ruukunkoko tulisi chilille olla noin 5 litraa kompakteille lajikkeille ja 10 -15 litraa voimakkaammin kasvaville lajikkeille.

Kasvualustaksi suosittelemme kuohkeaa turve-multaseosta, esimerkiksi Kekkilän puutarhamulta tai Biolanin Turvemulta. Kompakteja ja leveän kasvutavan omaavia lajikkeita voit myös viljellä amppelissa.

Image

Kastelu

Chilien kastelussa ongelmana useimmin on liikakastelu. Taimen kastelutarpeen toteat helpoiten ruukun painosta tai koettamalla multaa pinnan alta sormella. Mikäli ruukku tuntuu painavalta, tai multa kostealta, ei kastelulle todennäköisimmin ole vielä tarvetta. Taimien olisi hyvä kasteluiden välissä kuivahtaa, jolloin juuret kehittyvät parhaiten.

Kasvatuksen alussa Poppamies chilitaimen kastelun tarve on noin 1 dl / kerta, ja jos vain mahdollista, vesi kannattaa antaa alakautta erillisestä astiasta. Veden tarve luonnollisesti lisääntyy chilin kasvaessa. Pinnalle voi halutessaan levittää kerroksen esimerkiksi kevytsoraa, joka auttaa pitämään harsosääsket loitolla.

Lannoitus

Taimet tarvitsevat kasvuun ja sadon tuottamiseen luonnollisesti myös ravinteita. Tasapainoinen lannoiteseos, esimerkiksi Puutarhan Kesä, toimii chilille mainiosti. Ruukun vaihdon yhteydessä voi uuteen, isompaan ruukkuun lisätä kasvualustaan myös hidasliukoista lannoitetta kuten esimerkiksi Osmocote, joka tasaa taimen lannoitteen saantia.

Vaalea, hentoinen kasvu kertoo yleensä joko lannoituksen puutteesta tai ylikastelusta, lehtien käpristyminen taasen liiallisesta lannoituksesta. Chilin lannoituksesta löytyy paljon erilaisia koulukuntia ja näkemyksiä, joihin voit tutustua chilifoorumi.fi kautta.

 

Jatkokasvatus

Kun säät sallivat, voi isompaan ruukkuun muuttaneen chilin siirtää ulkoilmaan. Paras paikka chilille on lasitettu parveke tai kasvihuone. Mikäli näitä ei ole käytettävissä, aurinkoinen talonseinä on myös hyvä vaihtoehto.

Chilin voi myös kasvattaa sisällä, mutta silloin suosittelemme käyttämään hieman pienempää ruukkukokoa, jottei chili valtaisi koko huoneistoa. Chiliä kannattaa sisätiloissa silloin tällöin myös suihkutella, sillä sisäilma on huomattavasti ulkoilmaa kuivempaa. Muista antaa taimellesi sisätiloissa mahdollisimman valoisa kasvupaikka.

Chiliä voit halutessasi myös latvoa. Chilien kasvaessa ja alkaessa tuottaa satoa, kannattaa niiden pystyssä pysyminen varmistaa tukemalla niitä kepeillä tai langoilla. Kannattaa myös muistaa, että tietyt lajikkeet voivat tuottaa kerralla huiman määrän satoa, joiden paino lankeaa oksille.

Image

Ötökät

Chilit voivat houkuttaa puoleensa myös ei-toivottuja ötököitä, joista yleisimmät ovat ripsiäiset, kirvat ja punkit. Ensiavuksi näihin voi kesäisin chilejä ulkona ottaa suihkun alle, jonka voi toimenpiteenä toistaa tarvittaessa. Paikallisesta kukkakaupasta tai puutarhamyymälästä saat myös apua tuholaisten torjuntaan.

Poppamies Chilitaimet ovat kemikaalivapaasti viljeltyjä ja niillä on käytetty biologista torjuntaa, joten voit siis huoletta levittää halutessasi taimille hyötyeliöitä. Tuholaisten torjunnasta löytyy myös runsaasti artikkeleita chilifoorumi.fi kautta.

Sadonkorjuu

Chilien sadon tuotto osuu lajikkeesta ja olosuhteista riippuen hieman eri ajankohtiin. Kun kukkiin alkaa muodostua chilien alkuja, kannattaa varmistaa, että taimet saavat riittävästi vettä ja ravinteita.

Chilit vaihtavat värinsä yleensä vaalean vihreästä punaisen tai keltaisen eri sävyihin kypsyessään ja syvimmän värin vallitessa ovat myös makeimmillaan. Useita lajikkeita voi käyttää myös raakana, jolloin maku ja tulisuus on miedompi.

Mikäli kypsä chili alkaa jo pehmetä kypsyttyään, kannattaa se poimia kasvista, vaikkei sitä juuri sillä hetkellä söisikään, sillä se edesauttaa uusien syntymistä. Talteen kerätyt chilit kannattaa säilöä viileässä.

Image

Käyttö

Kypsien chilien käytössä vain taivas on rajana. Chilejä syödään sellaisenaan, salaateissa, liha-, kala-, kana- ja kasvisruokien mausteena. Makumieltymysten mukaan soveltuvat kaikkeen piparkakuista kaurapuuroon, pataruuista jälkiruokiin.

Kannattaa muistaa chilejä kypsentäessä, että pitkään kuumennettu chili alkaa luovuttaa tulisuuttaan ruuasta erkanevaan höyryyn. Käsiteltäessä varsinkin tulisimpia chilejä kannattaa harjoittaa varovaisuutta silmien ja käsien suhteen ja käyttää esimerkiksi kertakäyttökäsineitä, jotka estävät poltteen tuntua käsissä.

Chilien poltteen aiheuttaa siemenkiinnikkeissä oleva kapsaisiini, joten tulisuutta voi miedontaa jättämällä ruuasta siemenkodan osat pois.

Image

Lajikkeet

Poppamies Chilitaimia on saatavilla neljää eri lajia. Tässä käymme läpi pääpiirteittäin lajien erot ja ominaisuudet, sekä tarkemmat saatavilla olevat lajikkeet.

Capsicum chinese

Etelä-Amerikasta peräisin oleva kompakti, tummalehtinen ja hyvin haarova laji. Rakastaa valoa ja lämpöä, eikä viihdy viileissä olosuhteissa. Sopii kasvutapansa vuoksi mainiosti huonekasviksi valoisaan paikkaan.

Yli 20 asteen keskilämmössä satoa voi odottaa Heinäkuun lopulla. Kukat ovat keltavihreitä ja hedelmät yleensä suippoja, pieniä ja ryppyisiä. Maultaan erittäin vahvoja ja erittäin tulisia, käsittele kypsiä hedelmiä varoen.

Yleisimmät lajikkeet:

Naga Morich
punainen, supertulinen

Orange Habanero
oranssi, tulinen, makea

Caribbean Red
punainen, tulinen, makea

Saatavilla myös:
Carolina Reaper, Fatalii Red, Harold St. Barts, Chocolate Madballz, Infinity, Trinidad Scorpio Moruga Yellow


Capsicum baccatum

Etelä-Amerikan käytetyin  chililaji. Lajin chilit ovat vaalealehtisiä ja voimakaskasvuisia. Pitää valoisista ja lämpimistä kasvuolosuhteista. Rennohkon kasvutavan ja raskaiden hedelmien vuoksi tarvitsee yleensä tukemista.

Erittäin satoisa suku. Satoa voi 20 asteen lämpötiloissa odottaa jo kesäkuun puolella. Keltavihreisiin kukkiin muodostuu useimmin pitkänmalliset, isot suipot chilit. Maultaan keskitulisia ja hedelmäisiä.

Yleisimmät lajikkeet:

Aji Cristal
punainen, keskitulinen, makea

Lemon Drop
keltainen, keskitulinen, sitrusmainen vivahde

Saatavilla myös:
Aji Norteno, Aji Benito, Sugar Rush Cream, Star Fish


Capsicum pubenscens

Voimakaskasvuinen, voimakkaasti haarova tumma- ja karvalehtinen laji. Peräisin Andeilta, joten viihtyy hyvin myös viileämmissä oloissa. Tarvitsee tukemista leveän kasvutavan vuoksi, sopii viljeltäväksi myös amppelissa. Tuottaa runsaasti satoa sopivissa oloissa.

Noin 15 asteen lämpötilassa satoa voi odottaa Heinäkuun lopulla. Kestää hyvin pitkälle syksyyn ja usein tekee suurimman satohuippunsa syksyn viileissä oloissa. Hedelmien siemenet ovat mustia, muodoltaan pyöreähköjä ja suhteellisen painavia. Maultaan rikkaita, hedelmäisiä ja keskitulisia.

Yleisimmät lajikkeet:

Montufar
suippo/pyöreä, punainen, nopea, keskitulinen

Turbo Pube
suippo/pyöreä, keltainen, keskitulinen

Saatavilla myös:
Manzano Rojo, Mini Rocoto


Capsicum annum

Kompakti, tumma- ja pienilehtinen laji, sopii mainiosti huonekasviksi valoisaan paikkaan. Kaikkein nopein laji, satoa voi odottaa jo kesäkuun alkuun. Pitää valosta ja lämmöstä, muttei ole kovinkaan vaativa kasvatettava. Kukat ovat valkoiset ja hedelmät yleensä sileitä  ja melko kookkaita. Maultaan hieman kirpeämpiä ja tulisuudeltaan mietoja.

Yleisimmät lajikkeet:

Jalapeno
vihreä-punainen, suippo/pyöreä, lihaisa ja mieto

Poblano
ruskea-musta, suippo, isokokoinen ja mieto

Saatavilla myös:
Santa Fe, Bolivian Rainbow (koristeellinen), Fish Pepper (koristeellinen)


Lajikelista huhtikuulle 2021

Poppamies chilit on  loppuunmyyty tältä keväältä!

Capsicum chinense 🌶️🌶️🌶️:

Mieto:
Pink Habanero LOPPU

Tuliset:
Red Savina LOPPU
Harold St. Barts LOPPU
Caribbean red LOPPU

Supertuliset:
Jigsaw LOPPU
Moruga yellow LOPPU
Infinity LOPPU
Moruglah LOPPU
Naga Morich LOPPU
Carolina Reaper LOPPU
Reaper Sbagliato LOPPU

Capsicum baccatum 🌶️🌶️🌶️:

Aji Cristal LOPPU 
Aji Norteno LOPPU
Aji Fantasy LOPPU
Lemon drop LOPPU
Sugar Rush Cream LOPPU

Capsicum pubenscens 🌶️🌶️🌶️:

Orange Giant LOPPU
Montufar LOPPU
Turbo Pube LOPPU
Rocoto Rio Huallaga LOPPU
Puno Blanco LOPPU

Capsicum annuum 🌶️🌶️🌶️:

Jalapeno Dieghito LOPPU
Jalapeno Mammoth LOPPU
Mucho Nacho LOPPU
Chichimega LOPPU

Chilikausi 2021 käynnistyy heti pääsiäisen jälkeen!

Poltteleeko kysymykset?

Chilien harrastajat ovat eloisa ja mukava yhteisö, joka tarjoaa apua mielellään sitä tarvitseville ”chilipäille”!

Tervetuloa tutustumaan:
chiliyhdistys »
chilifoorumi »