Pelargonit

Ensimmäinen maininta Pelargoneista historian kirjoissa on jo vuodelta 1632: Englannin kuningas Charles I:en hovipuutarhuri oli alkanut kasvattamaan pelargonioita kuninkaan puutarhassa. Miten se silloin oli hoviin päätynyt, ei tiedetä, mutta muutama vuosikymmen myöhemmin sen matka eurooppalaisten suosioon oli jo toden teolla käynnissä.

1672 Paul Herrmann toi Leidenin yliopistoon Hollantiin Etelä Afrikasta useita villejä pelargonilajikkeita, jotka kaikkien ihmetykseksi kestivät pitkän laivamatkan. Vuosisata myöhemmin sitä löytyi jo ympäri Eurooppaa useista puutarhoista ja 1800-luvulla pelargoneja listattiin 352 eri lajiketta ja hybridiä! Nimen "Pelargonium" tämä kasvi sai kreikan kielestätarkoittaen haikaraa. Tänä päivänä Euroopassa myydään yli 500 miljoonaa pelargonia vuosittain!

 

Suosittu ja kestävä

Pelargoni on siis todellakin puutarhureiden ja viherpeukaloiden pitkäaikainen suosikki. Pelargonin kestävyys, helppohoitoisuus ja kaunis värivalikoima ovat omiaan selittämään tämän kasvin vuosi vuodelta alati kasvavaa suosiota.

Meillä Martin Tarhalla pelargoneja on viljelty yrityksen alusta saakka. Tyypillisin pelargoniryhmä "Zonale" oli pitkään meillä kevään eniten viljelty kasvi. Viime vuosina olemme pelargoneissa pyrkineet vastaamaan asiakkaidemme toiveisiin tuottamalla monipuolisemman kirjon erilaisia, ihania erikoispelargoneja.

Vuosittain kasvatamme puutarhallamme yli 80 000 pelargonia, joista suurin osa on erikoispelargoneja. Keväisin tuotamme myös kerrottukukallisia ja ns. cascadelajikkeita riippupelargonista (pelargonium peltatum).

Nämä upeat riippujat löydät puutarhaltamme useissa eri väreissä, ruukuissa ja amppeleissa. Kotipelargonia tuotamme pääasiassa vain oman puutarhamyymälämme tarpeisiin. Nämä perinteiset pelargonit viljelemme XL-kokoisina normaalia suuremmissa ruukuissa.

Tutustu koko valikoimaamme täältä!

Upeat pelargoniat

Kukkia koko kesän

Mårbackapelargoni

Äitienpäivästä alkaa myös puutarhallamme koko kesän kestävä Mårbacka-kausi, jolloin tuotamme 12 000 Mårbackapelargonia, jotka tunnetaan myös vanhanajan pelargoneina. Mårbackapelargonit ovat voimakaskasvuisia, ulkonäöltään kotipelargoneista poikkeavia, upeita ja kestäviä koko kesän kukkijoita.

Mårbackapelargonit on jalostettu 1800-luvulla Ruotsissa ja useammat niistä on nimitetty silloisten kuninkaallisten mukaan. Suosituin lajikkeemme on hempeän vaaleanpunainen Dronning Ingrid.

Mårbackalajikkeissa on myös mm. suositut tulppaanipelargonit ja ruusunnuppupelargonit. Mårbackapelargoneja viljelemme sekä 13 cm ruukuissa että isossa patioruukussa.

Image
Image

Fireworks-pelargoni

Kevään edetessä valikoimaamme rikastuttavat myös lehtipelargonit ja viime vuosina suuren suosion saavuttaneet Fireworks-pelargonit.

Lehtipelargoneissa niiden kukintojen lisäksi ihastuttaa voimakkaan kontrastin lehdistö, joka ei jätä kylmäksi.

Erittäin säänkestävät Fireworks-pelargonit jaksavat sykähdyttää koko kesän säkenöivillä kukillaan, jotka nimensä mukaan muistuttavat ilotulituksia.

Hoito-ohjeita

Pelargoni tulee sijoittaa aurinkoiseen paikkaan, tavalliseen puutarhamultaan. Pelargoni saa kuivahtaa kasteluiden välissä, sillä se kestää kuivuutta paremmin kuin liikakastelua. Lannoita pelargoniasi tasaisesti ja poista kuihtuvat kukat varsineen, näin saat kukinnan jatkumaan syksyyn saakka.
Image
 

Martin Tarhan pelargonit

Aiemmin suurimpana tuotteena meillä vallinnut kotipelargoni "Pelagonium Zonale" on saanut antaa tilaa uusille, erikoisemmille tulokkaille. Vuoden ensimmäiset pelargonit ovat Englanninpelargonit (Pelargonium Grandiflorum) jotka lähtevät kohti kukkakauppoja ja koteja kukkivina jo helmikuussa.

Tämä suurikukkainen komistus on huonekasvina upea ja kestävä ilmestys, joka ei jää huomaamatta. Kevään tullen sen voi asettaa ulos hieman sateelta suojaan. Äitienpäiväksi puutarhaltamme valmistuvat enkelipelargonit (Pelargonium x crispumx domesticum) jotka kukkivat ja kestävät koko kesän puutarhassa, penkkiin istutettuna tai amppelissa ja sulostuttavat hoitajaansa ihanilla pienillä kukillaan. Osalle tämän ryhmän lajikkeista on myös luontainen hyönteisiä karkoittava vaikutus!

Keväisin tuotamme myös kerrottukukallisia ja ns. cascadelajikkeita riippupelargonista (pelargonium peltatum). Nämä upeat riippujat löydät puutarhaltamme useissa eri väreissä, ruukuissa ja amppeleissa. Kotipelargonia tuotamme pääasiassa vain oman puutarhamyymälämme tarpeisiin. Nämä perinteiset pelargonit viljelemme XL-kokoisina normaalia suuremmissa ruukuissa.

Tule ja koe pelargonien ihmeellinen maailma paikan päällä!

Tutustu valikoimaamme täältä!