Image

Pelargonit

Ensimmäinen maininta Pelargoneista historian kirjoissa on jo vuodelta 1632: Englannin kuningas Charles I:en hovipuutarhuri oli alkanut kasvattamaan pelargonioita kuninkaan puutarhassa. Miten se silloin oli hoviin päätynyt, ei tiedetä, mutta muutama vuosikymmen myöhemmin sen matka eurooppalaisten suosioon oli jo toden teolla käynnissä.

1672 Paul Herrmann toi Leidenin yliopistoon Hollantiin Etelä Afrikasta useita villejä pelargonilajikkeita, jotka kaikkien ihmetykseksi kestivät pitkän laivamatkan. Vuosisata myöhemmin sitä löytyi jo ympäri Eurooppaa useista puutarhoista ja 1800-luvulla pelargoneja listattiin 352 eri lajiketta ja hybridiä! Nimen "Pelargonium" tämä kasvi sai kreikan kielestätarkoittaen haikaraa. Tänä päivänä Euroopassa myydään yli 500 miljoonaa pelargonia vuosittain!

Martin Tarhan pelargonit

Aiemmin suurimpana tuotteena meillä vallinnut kotipelargoni "Pelagonium Zonale" on saanut antaa tilaa uusille, erikoisemmille tulokkaille. Vuoden ensimmäiset pelargonit ovat Englanninpelargonit (Pelargonium Grandiflorum) jotka lähtevät kohti kukkakauppoja ja koteja kukkivina jo helmikuussa.

Tämä suurikukkainen komistus on huonekasvina upea ja kestävä ilmestys, joka ei jää huomaamatta. Kevään tullen sen voi asettaa ulos hieman sateelta suojaan. Äitienpäiväksi puutarhaltamme valmistuvat enkelipelargonit (Pelargonium x crispumx domesticum) jotka kukkivat ja kestävät koko kesän puutarhassa, penkkiin istutettuna tai amppelissa ja sulostuttavat hoitajaansa ihanilla pienillä kukillaan. Osalle tämän ryhmän lajikkeista on myös luontainen hyönteisiä karkoittava vaikutus!

Keväisin tuotamme myös kerrottukukallisia ja ns. cascadelajikkeita riippupelargonista (pelargonium peltatum). Nämä upeat riippujat löydät puutarhaltamme useissa eri väreissä, ruukuissa ja amppeleissa. Kotipelargonia tuotamme pääasiassa vain oman puutarhamyymälämme tarpeisiin. Nämä perinteiset pelargonit viljelemme XL-kokoisina normaalia suuremmissa ruukuissa.

Tule ja koe pelargonien ihmeellinen maailma paikan päällä!

Mårbacka, Fireworks ja Pelargonin hoito-ohjeet

Tutustu valikoimaamme täältä

Suosittu ja kestävä

Pelargoni on siis todellakin puutarhureiden ja viherpeukaloiden pitkäaikainen suosikki. Pelargonin kestävyys, helppohoitoisuus ja kaunis värivalikoima ovat omiaan selittämään tämän kasvin vuosi vuodelta alati kasvavaa suosiota.

Meillä Martin Tarhalla pelargoneja on viljelty yrityksen alusta saakka. Tyypillisin pelargoniryhmä "Zonale" oli pitkään meillä kevään eniten viljelty kasvi. Viime vuosina olemme pelargoneissa pyrkineet vastaamaan asiakkaidemme toiveisiin tuottamalla monipuolisemman kirjon erilaisia, ihania erikoispelargoneja.

Tuhansia Pelargoneja

Vuosittain kasvatamme puutarhallamme yli 80 000 pelargonia, joista suurin osa on erikoispelargoneja. Keväisin tuotamme myös kerrottukukallisia ja ns. cascadelajikkeita riippupelargonista (pelargonium peltatum).

Nämä upeat riippujat löydät puutarhaltamme useissa eri väreissä, ruukuissa ja amppeleissa. Kotipelargonia tuotamme pääasiassa vain oman puutarhamyymälämme tarpeisiin. Nämä perinteiset pelargonit viljelemme XL-kokoisina normaalia suuremmissa ruukuissa.