Pelargoniat

Ensimmäinen maininta Pelargoneista historian kirjoissa on jo vuodelta 1632: Englannin kuningas Charles I:en hovipuutarhuri oli alkanut kasvattamaan pelargonioita kuninkaan puutarhassa. Miten se silloin oli hoviin päätynyt, ei tiedetä, mutta muutama vuosikymmen myöhemmin sen matka eurooppalaisten suosioon oli jo toden teolla käynnissä.

1672 Paul Herrmann toi Leidenin yliopistoon Hollantiin Etelä Afrikasta useita villejä pelargonilajikkeita, jotka kaikkien ihmetykseksi kestivät pitkän laivamatkan. Vuosisata myöhemmin sitä löytyi jo ympäri Eurooppaa useista puutarhoista ja 1800-luvulla pelargoneja listattiin 352 eri lajiketta ja hybridiä! Nimen "Pelargonium" tämä kasvi sai kreikan kielestätarkoittaen haikaraa. Tänä päivänä Euroopassa myydään yli 500 miljoonaa pelargoniaa vuosittain!

 

Suosittu ja kestävä

Pelargonia on siis todellakin puutarhureiden ja viherpeukaloiden pitkäaikainen suosikki. Pelargonian kestävyys, helppohoitoisuus ja kaunis värivalikoima ovat omiaan selittämään tämän kasvin vuosi vuodelta alati kasvavaa suosiota.

Meillä Martin Tarhalla pelargonioita on viljelty yrityksen alusta saakka. Tyypillisin pelargonia ryhmä "Zonale" oli pitkään meillä kevään eniten viljelty kasvi. Viime vuosina olemme pelargonioissa pyrkineet vastaamaan asiakkaidemme toiveisiin tuottamalla monipuolisemman kirjon erilaisia, ihania erikoispelargonioita.

Vuosittain kasvatamme puutarhallamme yli 80 000 pelargoniaa, joista suurin osa on erikoispelargonioita. Keväisin tuotamme myös kerrottukukallisia ja ns. cascade lajikkeita riippupelargoniasta (pelargonium peltatum).

Nämä upeat riippujat löydät puutarhaltamme useissa eri väreissä, ruukuissa ja amppeleissa. Kotipelargoniaa tuotamme pääasiassa vain oman puutarhamyymälämme tarpeisiin. Nämä perinteiset pelargoniat viljelemme XL-kokoisina normaalia suuremmissa ruukuissa.


Upeat pelargoniat

Kukkia koko kesän

Mårbackapelargonia

Äitienpäivästä alkaa myös puutarhallamme koko kesän kestävä Mårbacka-kausi, jolloin tuotamme 12 000 Mårbackapelargoniaa, jotka tunnetaan myös vanhanajan pelargonioina. Mårbackapelargoniat ovat voimakaskasvuisia, ulkonäöltään kotipelargonioista poikkeavia, upeita ja kestäviä koko kesän kukkijoita.

Mårbackapelargoniat on jalostettu 1800-luvulla Ruotsissa ja useammat niistä on nimitetty silloisten kuninkaallisten mukaan. Suosituin lajikkeemme on hempeän vaaleanpunainen Dronning Ingrid.

Mårbacka lajikkeissa on myös mm.suositut tulppaanipelargoniat ja ruusunnuppupelargoniat. Mårbackapelargonioita viljelemme sekä 13 cm ruukuissa että isossa patioruukussa.

Image
Image

Fireworks-pelargonia

Kevään edetessä valikoimaamme rikastuttavat myös tuoksu-ja lehtipelargoniat, sekä viime vuosina suuren suosion saavuttaneet Fireworks-pelargoniat.

Lehtipelargonioissa kauniiden kukintojen lisäksi ihastuttaa voimakkaan kontrastin lehdistö, joka ei jätä kylmäksi. Tuoksupelargoniat löydät puutarhaltamme useissa eri tuoksuissa.

Erittäin säänkestävät Fireworks-pelargoniat jaksavat sykähdyttää koko kesän säkenöivillä kukillaan, jotka nimensä mukaan muistuttavat ilotulituksia.

Hoito-ohjeita

Pelargonia tulee sijoittaa aurinkoiseen paikkaan, tavalliseen puutarhamultaan. Pelargonia saa kuivahtaa kasteluiden välissä, sillä se kestää kuivuutta paremmin kuin liikakastelua. Lannoita pelargoniaasi tasaisesti ja poista kuihtuvat kukat varsineen, näin saat kukinnan jatkumaan syksyyn saakka.

Image
 

Martin Tarhan pelargoniat

Aiemmin suurimpana tuotteena meillä vallinnut kotipelargonia "Pelagonium Zonale" on saanut antaa tilaa uusille, erikoisemmille tulokkaille. Vuoden ensimmäiset pelargoniat ovat Englanninpelargoniat (Pelargonium Grandiflorum) jotka lähtevät kohti kukkakauppoja ja koteja kukkivina jo helmikuussa.

Tämä suurikukkainen komistus on huonekasvina upea ja kestävä ilmestys, joka ei jää huomaamatta. Kevään tullen sen voi asettaa ulos hieman sateelta suojaan. Äitienpäiväksi puutarhaltamme valmistuvat enkelipelargoniat (Pelargonium x crispumx domesticum) jotka kukkivat ja kestävät koko kesän puutarhassa, penkkiin istutettuna tai amppelissa ja sulostuttavat hoitajaansa ihanilla pienillä kukillaan. Osalle tämän ryhmän lajikkeista on myös luontainen hyönteisiä karkoittava vaikutus!

Keväisin tuotamme myös kerrottukukallisia ja ns. cascade lajikkeita riippupelargoniasta (pelargonium peltatum). Nämä upeat riippujat löydät puutarhaltamme useissa eri väreissä, ruukuissa ja amppeleissa. Kotipelargoniaa tuotamme pääasiassa vain oman puutarhamyymälämme tarpeisiin. Nämä perinteiset pelargoniat viljelemme XL-kokoisina normaalia suuremmissa ruukuissa.

Tule ja koe pelargonioiden ihmeellinen maailma paikan päällä!