Image

Joulutähti - joulunajan kaunein kukka

Joulutähti (Euphorpia Pulcherrima) on yhdistetty joulun viettoon jo 1500-luvulta saakka. Legendan mukaan köyhä meksikolainen tyttö keräsi alttarille lahjaksi tienvarresta kukkia joulun juhlaa varten. Köyhän tytön kukista kasvoi tulipunainen kukka, joka nyttemmin tunnetaan joulutähtenä.

Tänä päivänä joulutähti on Suomessakin ehdottomasti suosituin joulunajan kasvi. Sen voi löytää perinteisen punaisen ja valkoisen lisäksi useissa eri väreissä ja muodoissa. Joulutähden värittyneet suojuslehdet luullaan usein terälehdiksi, vaikka ne eivät kukkia olekaan. Kukat sijaitsevat värittyneiden suojuslehtien keskellä ja niitä kutsutaan usein marjoiksi.

Joulutähteä käytettiin enimmäkseen leikkokukkana kunnes jalostuksen myötä 1950-luvulla siitä kehitettiin matalia ja hyvin haaroittuvia risteyksiä. Joulutähti on ympäri maailman vakiinnuttanut asemansa joulun kauneimpana ruukkukukkana.

Tutustu lajikkeisiimme tästä
Image

Joulutähden hoito-ohjeita

Joulutähti on kotoisin Väli-Amerikasta, jossa se luonnonvaraisena kukkii talviaikaan. Tämän vuoksi myös Suomessa kasvaneet joulutähdet tarvitsevat värittyäkseen lyhyen päivän, jossa valoisa aika päivästä on vain 8-10 tuntia.

Kotona joulutähti tulee sijoittaa valoisaan ja vedottomaan paikkaan, jossa on tasainen lämpötila, yli 15 astetta. Joulutähti ei siedä lainkaan kylmää eikä vetoa, joten kuljettaessa ja pakatessa tähän tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Joulutähti pysyy tasaisella, kohtuullisella kastelulla pitkään virkeänä, mutta sen uudelleen kukittaminen voi olla päivän pituuden vuoksi hankalaa. Lämpimissä maissa sitä voi usein tavata puina ja pensaina ympäri vuoden. Joulutähti voi aiheuttaa paikallisesti ärsytystä, muttei ole varsinaisesti myrkyllinen.

Image

Martin Tarhan joulutähdet

Jalostus joulutähdillä keskittyy enimmäkseen kasvutapojen ja ominaisuuksien säätelyyn. Viime vuosina joulutähtien erikoisvärit ja -mallit ovat myös nostaneet suosiotaan. Vaikka suurin osa meidänkin joulutähdistä on punaisia ja valkoisia, ovat moniväriset, vaaleanpunaiset, kuparin-ja keltaisen sävyt ja kerrotut lajikkeet yhä enemmän kysyttyjä.

Meillä Martin Tarhalla joulutähtien erikoisuudet ovat arkipäivää, sillä viljelemme joka jouluksi miltei 50 eri lajiketta joulutähdestä. Olemme myös mukana testaamassa vuosittain erilaisia, maailmanlaajuisestikkin ennennäkemättömiä lajikeuutuuksia. Joulutähtien viljelyssä ja lajikkeiden valinnoissa pyrimme keskittymään trendien ja muotojen lisäksi kestävyyteen ja terveyteen. Meille paras onnistumisen tunne tulee teidän onnistumisesta!

Viljelemme joulutähtiä joka joulu noin 45 000 kpl. Näistä joulutähdistä löydät eri värien ja lajikkeiden lisäksi pienet ja suuret, yksilatvaiset ja latvotut monihaaraiset joulun kaunottaret.

Tutustu lajikkeisiimme tästä

40 eri lajiketta, 65 000 kpl

Joulun kaunottaret