Image

Hortensia

Hydrangea macrophylla, eli Jalohortensia on alkuperältään kotoisin Japanista, josta se rantautui Eurooppaan jo 1700-luvulla. Hortensia on näyttävä huonekasvi, joka pärjää kesäisin oikeanlaisissa oloissa myös puutarhassa. Sen suurien pallomaisten kukintojen väri voi vaihdella valkoisesta kirkkaan siniseen, tummanlilasta hehkuvan punaiseen.

Hortensioita löytyy myös kerrottuna ja lautaskukallisina, joissa kukinnot avautuvat kuin renkaaksi pienempien värikkäiden kukintojen ympärille. Hortensia kasvaa luonnonmukaisesti Aasiassa, Amerikassa ja Uudessa Seelannissa, mutta sitä viljellään ympäri maailmaa kotien ja puutarhojen iloksi. Hortensiaa käytetään näyttävyytensä vuoksi myös erittäin paljon leikkona upeissa kimpuissa ja asetelmissa.

Image

Äitienpäivän lempilahja

Hortensia on äitienpäivän lempilahja, joka tuo iloa saajalleen pitkälle syksyyn. Meillä Martin Tarhalla hortensian päätuotanto keskittyy myös äitienpäivän alle, mutta tuotamme sitä tasaisesti jo alkutalvesta saakka.

Kesätuotannossamme keskitymme erityisesti lämpöä kestäviin lajikkeisiin. Tuotamme tarhallamme noin 15 erilaista lajiketta, erilaisissa väreissä ja muodoissa. Tuottamamme hortensiat ovat koteihin saapuessa jo useamman vuoden ikäisiä. Ikä varmistaa hortensioiden tasaisuuden, vahvuuden ja kestävyyden.

Keväällä hankitun hortensian saat menestymään parhaiten jos istutat sen suurempaan astiaan.Tämä helpottaa myös huomattavasti janoisen kaunottaren hoitoa. Halutessasi voit myös yrittää talvehdittaa hortensiaa!

Hortensian hoito-ohjeita

Hortensia tarvitsee menestyäkseen puolivarjoisan paikan, aamu- tai ilta-auringon alta. Se tietenkin pärjää myös muunlaisissakin oloissa, kunhan sen totuttamiseen antaa aikaa. Hortensia tarvitsee runsaasti vettä pitääkseen lehtensä tummanvihreinä ja kukintonsa upeina.

Liikaa hortensiaa ei kuitenkaan sovi kastella, sillä se vahingoittaa juuristoa ja poistaa elintärkeän hapen juuristolta. Kannattaakin oikeastaan hortensiaa kastellessa katsoa kellon sijaan taivaalle ja itse kasvia; onko tulossa kuuma päivä tai tuntuuko kasvi painavalta?

Hortensia elää ja haihduttaa kuin ihmisetkin, kuumalla ja aurinkoisella enemmän kuin sateisena päivänä. Tuuliset olosuhteet saavat hortensian myös haihduttamaan nopeammalla tahdilla jolloin se kuivahtaa helpommin.

Hortensian kasvualusta

Mikäli istutat hortensian maahan tai uuteen ruukkuun, valitse kasvualustaksi hyvin kosteutta sitova kasvuseos. Hortensian erikoisuus ovat siinä ilmenevät siniset sävyt, jotka saa esiin happamissa oloissa alumiini. Mikäli haluat pitää sinisen sävyn hortensiassasi, valitse hapan turpeen ja mullan seos.

Mikäli nautit punaisen tai vaaleanpunaisten sävyistä, kasvualustan tulee olla emäksinen. Tämä kannattaa ottaa huomioon myös lannoitusta valitessasi.

Typpipitoiset lannoitteet eivät ole kukkivalle hortensialle parhaita ja niillä on taipumus nostaa PH:ta, kun taas kalium-painotteisilla lannoitteilla PH on helpompi pitää matalana. Hanavesien PH on yleensä melko korkea,joten hortensioita kannattaa lannoittaa joka kastelun yhteydessä.