Image

Begonia - perinteikäs kaunotar

Begoniat on yksi suurimmista kukkivista kasvisuvuista, yli 2000:lla lajikkeellaan. Begoniat ovat helppohoitoisia, pitkäikäisiä ja näyttäviä katseenvangitsijoita niin kotona kuin puutarhassakin.

Niiden joukosta löytyy mitä moninaisempia värejä ja muotoja, lehdiltään kuvioita muodostavia ja jopa tuoksuvia malleja.

Begonioiden juuret ovat Aasiassa, Afrikassa sekä Etelä-ja Keskiamerikassa, joissa se kasvaa subtrooppisilla ja trooppisilla alueilla.

Moneen tarkoitukseen

Begonioiden monimuotoisuuden ansiosta, niistä löytyy kaikille jotain! Lajeissa löytyy auringossa viihtyviä, varjossa menestyviä, kosteudesta nauttivia sekä kuivuutta kestäviä.

Yleisimmin begoniat kasvavat pysty- tai pallomaisina, mutta myös riippuvia lajeja löytyy, jotka ovat amppeleissa näyttävimmillään.

Begonian hoito-ohje

Begonia viihtyy parhaiten valoisassa paikassa, suoralta auringonpaisteelta suojattuna. Huolehdi ettei begonia pääse kuivaksi, sillä silloin sen nuput saattavat kuivua.

Sisätiloissa huoneenlämpö on begonialle aina sopiva, ulos sen voi istuttaa kun pakkasista ei ole enää vaaraa.

Image

Begoniasta on moneksi!

Yleisin begoniaryhmä Suomessa on Pauliinabegoniat eli Begonia Elatior -ryhmä. Niitä viljellään ympäri vuoden, ja ne menestyvät niin sisällä kuin ulkonakin.

Kesäisin voit nähdä puutarhoissa ja hautausmailla kesäbegonioita, jotka pärjäävät vaativissakin oloissa pienellä hoidolla. Erittäin suurikukallisia mukulabegonioita käytetään hieman varjoisammilla paikoilla samoin.

Kuningasbegoniat, eli rex-begoniat, ovat erittäin kauniita lehdiltään, jonka takia niitä kutsutaan myös lehtibegonioiksi. Syksyisin koittaa perinteisen annansilmän aika, jolloin se valloittaa heleän vaaleanpunaisilla kukillaan.

Kuten sanottua, begonioita löytyy moneen tarkoitukseen ja kohteeseen! Viime vuosina begonioissa ovat yleistyneet niin sanotut hybridit, joita mekin tuotamme kesän tarjontaan.

Viljelemämme lajikkeet ovat puoliriippuvia, joten ne pääsevät parhaiten oikeuksiinsa esimerkiksi parvekelaatikoissa! Tuotamme syksyisin ja talvella valikoituja lajikkeita pauliinabegoniasta ja syksyisin myös annansilmä- ja lehtibegonioita.

Begoniat löydät täältä